(8-37) 32 44 54
Kaunas
GRŪDOS biurų kontaktai
I-V 09:00 - 18:00,   VI : Nedirbame,   VII : Nedirbame 

Užsakyti kelionę artimiausioje kelionių agentūroje
Parašykite mums
Šalių sąrašas

Informacija ir kelionės į Turkiją

Turkija oro balionai

Populiarioji Turkija – tai ne tik puikūs paplūdimiai, kaitri saulė ir dangaus mėlynumo jūra. Tai šalis, turtinga savo istorija, kultūra ir tradicijomis. Čia apsilankius visada norėsis sugrįžti dar ne kartą, o parsivežti prisiminimai sušildys net ir šalčiausią žiemos vakarą.

smile (Visos pažintinės kelionės į Turkiją)

wink (Visos poilsinės kelionės lėktuvu į Turkiją)

Apgyvendinimas

Turkija – tikras rojus keliautojams ir poilsiautojams, nes kiekvienas čia ras viešbutį pagal savo skonį ir kišenę. Nakvynės kaina 4 – 5 žvaigždučių viešbutyje gali svyruoti nuo 40 eurų iki kelių šimtų, priklausomai nuo viešbučio lokacijos, teikiamų paslaugų ir kitų kriterijų. Nakvynė žemesnės klasės viešbučiuose vidutiniškai kainuoja apie 25 – 40 eurų. Svečių  namuose išsinuomoti lovą parai galima vos už 4 eurus, o visą kambarį – už 10 eurų. Vykstantys į Turkiją su didesne kompanija arba ilgesniam laikui taip pat gali apsistoti vietinių gyventojų nuomojamuose apartamentuose. 2 – 3 kambarių apartamentų nuomos kaina prasideda maždaug nuo 30 eurų ir gali siekti kelis šimtus. Geriausius viešbučių pasiūlymus galite rasti čia.

Maistas

Tradicinės turkų virtuvės pagrindą sudaro grūdinės kultūros ir įvairios daržovės. Šalyje ypač mėgstama žuvis ir jūros gėrybės, mėsa vartojama rečiau, tačiau bet kuriame turkiškame restorane galima paskanauti gardžių turkiškų kebabų su ėriena, tandyroje keptos ėrienos, ėrienos šašlykų ir pan. Prie mėsos valgių dažniausiai patiekiamas lengvas ir gaivus jogurto padažas. Turkai labai mėgsta įdarytas daržoves – baklažanus, paprikas, alyvuoges. Vynmedžio lapus valgo įdarytus riešutais ir razinomis. Dažnai manoma, kad turkiškas maistas labai aitrus, tačiau turkai stengiasi išlaikyti  unikalias produkto skonines savybes, todėl prieskonius naudoja saikingai. Svečiuojantis Turkijoje būtina paragauti tokių tradicinių šalies patiekalų kaip žuvies kotletai, baklažanų sklindžiai, įdaryti baklažanai, avienos šašlykas, plovas, manų kruopų chalva, čeburekai su sūriu ir saldžioji baklava.

Turkiškas maistas

Transportas

Pati populiariausia viešojo transporto priemonė miestuose – autobusai arba mikroautobusai, kurie į gatves išrieda dar neišaušus, o darbą baigia naktį. Viešojo transporto bilietus galima įsigyti autobusų ir traukinių stotyse, pačiuose autobusuose ar informacijos centruose. Po šalį patogu keliauti greitaisiais traukiniais ar automobiliais. Keliai šalyje puikūs, tačiau išsinuomoti automobilį gali tik 21 metų sulaukę asmenys, turintys bent metų vairavimo stažą.  Be to, reikia papildomai mokėti už važiavimą tiltu per Bosforo sąsiaurį ir kai kuriose magistralėse. Galiausiai reiktų atminti, kad Turkija yra milžiniška šalis, todėl tolimiems atstumams įveikti geriau rinktis lėktuvus. Visą informaciją apie lėktuvo bilietus galite rasti čia.

GRŪDOS ekspertų patarimai: TOP 10 lankytinų vietų

  • Edirnė. Senoji Osmanų sostinė keliautojus vilioja istoriniu ir architektūriniu palikimu, nuostabiais tradiciniais valgiais ir aliejuotų imtynininkų kovomis, kurios čia organizuojamos kiekvieną vasarą.
  • Stambulas. Didžiausias miestas Turkijoje, tikras spalvų ir kontrastų miestas, kuriame nuolatos verda gyvenimas. Stambulas – puikus pavyzdys, kaip modernaus pasaulio atributai gali derėti su istoriniu palikimu.
  • Šv. Sofijos soboras. Dar VI a. pastatytas didingas statinys žavi prabangiu 56 metrų aukščio kupolu, papuoštu užrašais iš Korano. Šv. Sofijos soboras – vienas gražiausių statinių Stambule. 
  • Bosforo sąsiauris. Maždaug 30 km ilgio sąsiauris, skiriantis Europą nuo Azijos, įspūdingas gamtos šedevras. Čia nuolatos plaukioja laiveliai, nuo kurių denio atsiveria kvapą gniaužianti panorama.
  • Mėlynoji mečetė. XVII a. Stambule pastatytą mečetę garsina išskirtinė ir akį traukianti puošyba. Beveik  20 tūkstančių mėlynų rankų darbo plytelių dekoruotas statinys atrodo tiesiog stebuklingai.
  • Ankara. Turkijos sostinė – kosmopolitinis miestas, kuriame netrūksta veiklos net ir išrankiausiam keliautojams. Čia gausu muziejų, meno galerijų, įstabių istorinių ir architektūrinių objektų, puikių restoranų, parduotuvių. Ankara maloniai nustebins kiekvieną svečią.
  • Kapadokija. Geologinis stebuklas, stebinantis neįtikėtinu kraštovaizdžiu, susiformavusiu maždaug prieš 30 mln. metų. Kapadokijoje gausu keistos formos urvų, kalvų, sudėtingų tunelių sistemų, kurios sudaro ištisus požeminius miestus.
  • Denizlis. Industrinis miestas, kurio simboliu laikomas gaidys, vilioja šurmuliuojančiomis gatvėmis, puikiomis pasilinksminimo vietomis ir istoriniu palikimu.
  • Pamukalė. Tikras gamtos stebuklas, įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Baltos travertino terasos atrodo įspūdingai, o kraštovaizdis nukelia tarytum į visai kitą planetą.
  • Troja. Pasak istorijos, vienas didingiausių ir garsiausių senovės miestų buvo sunaikintas beveik per naktį. Šiandien apie čia stūksojusią Troją primena tik išlikusi gynybinė siena, romėnų teatras, keli namai ir šventyklos.

 

Turkijos miestai

Kada geriausia keliauti į Turkiją?

Turkija – amžinos vasaros sostinė, čia net žiemą termometro stulpelis nenukrenta žemiau + 10 laipsnių šilumos, o vasarą gali šoktelėti iki +40 karščio. Geriausias metas keliauti į Turkiją – birželio ir gegužės mėnesiai bei ruduo, kuomet šalyje vyrauja šilti ir saulėti orai, tačiau nevargina kaitra.

Naudingi patarimai

Leistinas alkoholio kiekis vairuotojui Turkijoje – 0,5 promilės.

Turkijos valiuta – Turkijos lira (TRY). 1 EUR = 7 TRY.

Turkija musulmoniška šalis, kuklumas čia labai vertinama savybė, todėl gerbkite šalies tradicijas ir laikykitės aprangos kodo.

Straipsnis parengtas pagal Tripadvisor.com, Hometurkey.com informaciją.

Informacija atnaujinta: 2018.09.28

Bendraukime internetu

Turite klausimų ar norite užsakyti kelionę?

Šalių sąrašas

Kelionės

Geriausi pasiūlymai - tiesiai į Jūsų pašto dėžutę
Sveikiname! Jūsų el. pašto adresas užregistruotas.
Sveikiname! Toks el.pašto adresas jau yra prenumeratorius.